Arı Ekmeği
Polen, işçi arılar ve larvaları için çiçeklerden toplanan önemli bir besin tedariği dir. Bal arıları topladıkları polenleri hem beslenmek hem de yeni yiyecek kaynakları geliştirmek için kullanırlar. Arılar çiçekli bitkilerden topladıkları polenleri kendi salgıladıkları enzimler, bal ve balmumu ile karıştırırlar. Petek yuvalarına depoladıkları bu karışım bir süreliğine fermente bir hale gelir. Petek gözlerine depolanan ve arılar tarafından işlenen polene arı ekmeği veya perga adı verilir. En kısa tanımıyla bal ile fermente edilmiş polene arı ekmeği ya da perga denir.
Perga Arı ekmeği besin değeri açısından çok değerli bileşenlerden meydana gelir. Perga Arı ekmeği polenden elde edilse de farklı kimyasal yapıya sahiptir. Arı ekmeği (perga) yapısal olarak %20 protein, %3 lipid, %24-35 karbonhidrat, %3 vitamin ve mineral içermektedir. Ayrıca C, B1, B2, E, H, K vitaminleri, laktik asit, folik asit, pantotenik asit, sakkaroz, amilaz, fosfataz gibi enzimler ile flavonoidler, karatenoidler içermektedir.
Perga (arı ekmeği) işçi arılarının kışlık besin ve enerji ihtiyacını sağlar. Arı ekmeği polende bulunan bileşenlerin yanı sıra arıdan gelen amino asit, peptit ve enzimler içerir. Kışın nektar ve polen bulamayan işçi arılar için depo besin görevini görür.
Perga Arı ekmeği güçlü bir vitamin kaynağıdır. İçeriğinde polenden daha fazla K vitamini ve 6 kat daha fazla laktik asit bulunur.
Yapısında yüksek miktarda antioksidan bulunur. Antioksidanlar serbest radikallere karşı koruyucu etki gösterir.
Arı ekmeği besin emilimi yüksek bir arı ürünüdür. Kolay sindirilebilir bir yapısı vardır.
Hiç mesaj bulunmadı